Ποια είναι τα εθνικά φαγητά των κρατών: Η γεύση κάθε χώρας σε μια μπουκιά - Η κόντρα για το ελληνικό
Πες μου τη χώρα σου να σου πω το φαγητό της. Κάθε έθνος έχει ένα πιάτο «σύμβολο» που κουβαλά ξεχωριστή ιστορία. Εσύ τα γνωρίζεις όλα;
Το «εθνικό πιάτο» δεν αποτελεί απλά ένα δημοφιλές φαγητό. Αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό, τις κλιματικές συνθήκες, τη γεωργία και τις κοινωνικές συνήθειες ενός τόπου.
Κάθε έθνος, μέσω του φαγητού, διηγείται την ιστορία του αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Έτσι, όταν αναφερόμαστε στα «εθνικά φαγητά» δεν παρατηρούμε μόνο τη γεύση τους αλλά και την πολιτιστική και κοινωνική τους σημασία. Είναι η αντανάκλαση της κουζίνας ή αλλιώς η γαστρονομική «σημαία» μιας χώρας.
Συνήθως το εθνικό πιάτο προέρχεται από λαϊκές παραδόσεις, είναι βαθιά ριζωμένο στην καθημερινότητα και αναγνωρίσιμο τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός των συνόρων ενώ. Και φυσικά, δεν είναι πάντοτε το πιο διάσημο.
Επιπλέον, η επιρροή των κατακτήσεων, των μεταναστεύσεων και των εμπορικών διαδρομών, όπως ο «Δρόμος του Μεταξιού» ή το εμπόριο μπαχαρικών, συνέβαλαν στη διάδοση και την εξέλιξη των υλικών και των τεχνικών μαγειρικής. Έτσι, μπορεί ένα «εθνικό» φαγητό να έχει ρίζες σε άλλη ήπειρο όπως το ντολμαδάκι, το οποίο συναντάται από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο.
Το παράδειγμα της Ελλάδας
Στην περίπτωση της χώρας μας, αν και αρκετοί πιστεύουν ότι ο μουσακάς είναι το εθνικό μας φαγητό, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δυο είναι τα εδέσματα που μάχονται για τον τίτλο.
Από τη μια είναι η φασολάδα. Λιτή αλλά πλούσια. Φτιάχνεται με λευκά φασόλια, καρότα, σέλινο, κρεμμύδι, ντομάτα και φυσικά ελαιόλαδο. Κατά πολλούς, η φασολάδα δεν είναι απλώς «φαγητό της φτώχειας», αντιθέτως, είναι ένα πλούσιο και διατροφικά ισορροπημένο γεύμα, γεμάτο πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Η φασολάδα έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και με την πάροδο των αιώνων εξελίχθηκε, παίρνοντας τη σημερινή της μορφή. Συνδέει άμεσα με τον ελληνικό τρόπο ζωής και την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.
Από την άλλη έχουμε τα άγρια χόρτα. Βραστά με λεμόνι και λάδι. Αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, εκφράζοντας μια αυθεντική πτυχή της ελληνικής υπαίθρου. Τα χόρτα, όπως για παράδειγμα τα ραδίκια, το σταμναγκάθι ή η λαχανίδα, μαζεύονται με το χέρι από τα βουνά ή τους αγρούς και αποτελούν μια ξεχωριστή παράδοση της ελληνικής κουζίνας.
Οι αντιφάσεις σε άλλες χώρες
Οι αντιφάσεις γύρω από τα «εθνικά πιάτα» αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα των πολιτιστικών ταυτοτήτων, οι οποίες εξελίσσονται μέσα από την αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς και τις σύγχρονες επιρροές.
Για παράδειγμα, στην Ιταλία, το Ragu alla Bolognese θεωρείται το εθνικό πιάτο, όμως πολλοί θα επέλεγαν άλλες σπεσιαλιτέ όπως η πίτσα η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς ως το πλέον αναγνωρίσιμο σύμβολο της ιταλικής κουλτούρας και κουζίνας. Πάντως, το Ragu δεν είναι κοινό σε όλη την Ιταλία, γεγονός που καθιστά την έννοια του «εθνικού» πιάτου αμφισβητήσιμη.
Στη Γαλλία, από την άλλη, ούτε το Boeuf Bourguignon ούτε οι κρεπές αποτελούν εθνικά φαγητά. Το σύμβολο της γαλλικής κουζίνας θεωρείται το Pot-au-feu. Πρόκειται για μοσχαρίσιο κρέας (συχνά με κόκκαλο, για ζωμό) που συνοδεύεται από λαχανικά όπως καρότα, πράσα, πατάτες, γογγύλια και σέλινο, καρυκεύματα (δάφνη, θυμάρι, γαρίφαλο, πιπέρι).
Σερβίρεται σε δύο φάσεις: ο ζωμός καταναλώνεται ως πρώτο σαν σούπα με το κρέας και τα λαχανικά να αποτελούν το κυρίως πιάτο.
Συμβολίζει τη ρουστίκ, αγροτική παράδοση της Γαλλίας. Είναι απλό αλλά πλούσιο, βασισμένο σε φρέσκα υλικά και υπομονή στο μαγείρεμα. Αντιπροσωπεύει τη γαλλική φιλοσοφία του φαγητού: ποιότητα, απλότητα και παράδοση.
Στην Αυστρία, ένα από τα πιο διάσημα εθνικά πιάτα, το βιεννέζικο σνίτσελ είναι ένα απλό αλλά νόστιμο γεύμα που αποτελείται από χτυπημένα μοσχαρίσια μπριζολάκια τα οποία πανάρονται και στη συνέχεια τηγανίζονται. Αν και είναι ευρέως διαδεδομένο ως το αυστριακό εθνικό έδεσμα, αυτό το γεύμα πιθανότατα προέρχεται από την Ιταλία.
Στην Ιαπωνία, πολλοί θα περίμεναν ότι το sushi είναι το εθνικό φαγητό όμως το Curry Rice έχει τα πρωτεία. Με βάση το κάρυ, είναι ένα πιάτο το οποίο εισήχθη από τη Βρετανία τον 19ο αιώνα και διαδόθηκε ταχύτατα σε όλη τη χώρα επειδή ήταν θρεπτικό, χορταστικό και εύκολο στην παρασκευή του. Αυτή η εισαγωγή ξένων γεύσεων δείχνει τη συνεχιζόμενη πολιτιστική αλληλεπίδραση στην ιαπωνική κουζίνα.
Στην Αγγλία, το Chicken Tikka Masala κέρδισε το πλέον γνωστό fish and chips. Το 2001, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ ανακήρυξε το εν λόγω πιάτο ως «αληθινό εθνικό πιάτο της Βρετανίας». Πρόκειται για ένα γεύμα που επινοήθηκε τη δεκαετία του 1970 από ινδικής καταγωγής σεφ σε ένα μικρό εστιατόριο στη Σκωτία. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα designmynight.com, ένας τοπικός βουλευτής, ο Mohammad Sarwar, υποστήριξε πρόσφατα να δοθεί στο tikka masala καθεστώς προστασίας της ΕΕ.
Έχοντας τις ρίζες του στην ινδική κουζίνα, ενσαρκώνει την έντονη επιρροή των μεταναστευτικών ρευμάτων και της πολυπολιτισμικότητας.
Ενδεικτικά παρακάτω τα εθνικά φαγητά διάφορων χωρών
Με βάση την λίστα της ιστοσελίδας World Population Review, παρακάτω θα βρείτε μια ενδεικτική λίστα των εθνικών πιάτων 10 χωρών από κάθε ήπειρο.
Ευρώπη
- Αυστρία: Tafelspitz
- Ολλανδία: Stamppot
- Ιταλία: Ragu alla Bolognese
- Γαλλία: Pot-au-Feu
- Μεγάλη Βρετανία (Ηνωμένο Βασίλειο): Chicken Tikka Masala
- Ουγγαρία: Goulash
- Ισπανία: Paella
- Πολωνία: Bigos Stew
- Ρουμανία: Cabbage Rolls
- Σλοβακία: Bryndzové Halušky
Αμερική
- Καναδάς — Poutine
- Ηνωμένες Πολιτείες: Hamburger
- Βραζιλία: Feijoada
- Μεξικό: Mole
- Αργεντινή: Asados
- Κόστα Ρίκα: Gallo Pinto
- Ελ Σαλβαδόρ: Pupusa
- Ουρουγουάη: Chivito
- Βενεζουέλα: Pabellón
- Παραγουάη: Sopa Paraguaya
Αφρική
- Νιγηρία: Jollof Rice
- Μαλάουι: Nsima
- Ζάμπια: Nshima
- Νότια Αφρική: Bobotie
- Αλγερία: Couscous, Chakhchoukha
- Τυνησία: Couscous
- Αίγυπτος: Koshari
- Γκάνα: Fufu
- Σενεγάλη: Senegalese Fish and Rice (Thieboudienne)
- Μαρόκο: Tagine
Ασία
- Ινδία: Khichdi
- Κίνα: Peking Roast Duck
- Τουρκία: Kuru fasulye
- Πακιστάν: Nihari
- Μαλαισία: Nasi Lemak
- Ινδονησία: Nasi Goreng
- Βιετνάμ: Pho
- Ιράν: Chelow Kabab
- Σαουδική Αραβία: Kabsa
- Ταϊλάνδη: Pad Thai
Ωκεανία
- Αυστραλία: Meat Pie
- Νέα Ζηλανδία: Roast Lamb
- Φίτζι: Kokoda
- Παπούα Νέα Γουινέα: Mumu
- Σαμόα: Oka i'a
- Τόνγκα: Lu Pulu
- Βανουάτου: Lap Lap
- Νήσοι Σολομώντα: Poi
- Μικρονησία: Chicken Kelaguen
- Ναουρού: Coconut Fish